Matbaa Çalışma Sistemleri

Matbaa Baskı Çeşitleri

 Teknolojinin gelişmesiyle beraber matbaa baskı teknikleri de değişmiştir. En gelişmiş baskı çeşidi ise dijital baskıdır. Günümüzde en çok tercih edilen baskı çeşidi de dijital baskıdır. Teknolojiden dolayı matbaa sektörü de geliştiği için birçok materyale baskı yapılabilir. Birden çok matbaa baskı tekniği vardır. Dijital baskı, tampon baskı ve ofset baskıdır.

 Tampon baskı; en çok kullanılan ve tercih edilen baskı çeşitleri arasında yer almaktadır. Tampon baskı bombeli yüzeylerde başım yapabilmektedir. Tampon baskı, yuvarlak yüzeyler, düz yüzeyler ve çukur yüzeylerde baskı yapmaktadır. Bir veya birden fazla renk ile baskı yapılmaktadır. Tampon baskı işlemleri oldukça kullanılan bir işlemdir.

 Ofset baskı; Kitap ve dergilerin kapaklarında kullanılan bir işlem çeşididir. Ofset baskı en çok kullanılan baskı çeşitleri arasında yer almaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle ofset baskıda oldukça büyük gelişmeler göstermiştir. ​​​​​

 Dijital baskı; Dijital ortamlarda yer alan metin veya görsellerin materyallerin üzerine basılması işlemidir. Dijital baskı materyal üzerine yapılan baskı çeşitlerinden biridir. Dijital baskı küçük çaplı basım işlerinde kullanılan bir yöntemdir. Diğer baskı çeşitleriyle karşılaştırıldığı zaman ofset baskı daha maliyetlidir. Ancak diğer yöntemlerden daha hızlıdır.

 Matbaa Terimleri Nelerdir?

 Ajans: Firmaların reklamlarını yapmak için el ilanı afiş gibi materyallerin tasarımını yaparak baskıya ileten bölümdür. Ajans, firmanın reklam görevini yerine getirmektedir.

 Yayınevi: Hazırlanan kitapların üretim ve dağıtımına ilgilenen koludur.

 Selefoncu: Baskısı tamamlanmış olan ürünlerin dış ortamdan etkilenip zarar görmemesi için uygulanılan kaplama alanı. Kaplama sayesinde basılan ürünler daha sağlam olmaktadır.

 Tram: Bütün renklerin ara fonlarının bulunmasını sağlar. Gözle görülemeyecek kadar küçük işlemlerdir.

 Ofset baskı: Kauçuk yardımı ile yapılan bir işlemdir. Kitap dergi ve broşürler ofset baskı ile yapılmaktadır.

 Alkol: Basım ürünlerinde kaliteyi arttırmak için kullanılmaktadır.

 Baskı provası: Basılacak olan ürünün daha önceden nasıl görüneceğini tahmin etme yöntemidir.

 Boya ünitesi: Boya haznesi, ezici, taşıyıcı, verici ve dağıtıcı materyallerden oluşur. Bu materyallerin görevi hazneden gelen boyayı inceltip, kalıplara düzgünce aktarmaktır. Boya kayıplara eşit inceliklerde akıtılmalıdır. Kalıba boya vermek amacıyla kullanılan materyallerden kauçuktan yapılmaktadır. Diğer materyallerden ise bakır ya da çelik kullanılmaktadır.